FAQ – Opruimhuis
Veel gestelde vragen
Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag via het contactformulier
Jullie komen vijf keer bij mij thuis. Hoe gaat dat in z'n werk?
Wij zijn jouw gids en mentor tijdens deze opruimreis en begeleiden jou stap voor stap gedurende elke fase. Elke sessie heeft een ander thema, zo starten we de eerste sessie met de categorie kleding.
We helpen zelf ook een handje mee met het verzamelen en verplaatsen van de spullen.
Wanneer we na 5 uur niet klaar zijn met de betreffende categorie, ga jij zelfstandig verder en rond je dit af voordat we starten met de volgende categorie.
Is KonMari hetzelfde als minimalisme?
Nee, want bij de KonMari-methode gaat het niet om zo min mogelijk spullen bezitten. Het gaat om spullen bezitten waar je blij van wordt en noodzakelijke spullen (waar je niet per sé blij van wordt) in overgave en dankbaarheid verwelkomen.
Minder spullen bezitten is wel een logisch gevolg van de KonMari-methode.
Hoe kan ik mezelf voorbereiden op het Voel-je-Thuis traject?
Het gehele opruimproces wordt door veel mensen als (vrij) intens ervaren, zowel fysiek als emotioneel. En hoewel ieder mens anders is, is wellicht goed om je hier bewust van te zijn.
Idealiter ben je uitgerust voor elke sessie en kunnen we ons samen volledig focussen op het opruimen en organiseren. Wanneer je (continu) gestoord wordt door telefoontjes, bezoek, kinderen etc., zal dit het proces belemmeren. Je wordt dan als het ware uit de flow gehaald. Elke keer als je wisselt van aandacht, kost het tijd en energie om aandacht weer terug te pakken.
Het is handig om kleding aan te doen die vies mag worden. Het is tevens raadzaam om comfortabele schoenen aan te trekken.
Voor de eerste sessie is het belangrijk dat je alle kleding (of zoveel als mogelijk) gewassen hebt.
Mijn partner ziet de noodzaak van het opruimen niet en wil er niets van weten. Wat nu?
Wanneer je samenwoont met een partner die (nog) niet open staat om het opruimproces aan te gaan, dan gaan we alleen met jou aan de slag. We zullen dan samen de plekken opruimen waar alleen jij verantwoordelijk voor bent, bijvoorbeeld: jouw kasten en lades. Voor de gemeenschappelijke ruimtes (bijvoorbeeld de keuken), hanteren we een andere strategie.
Voor een huishouden met kinderen is het raadzaam dat beide ouders zich toewijden aan het opruimproces (in woord, maar vooral in daad).
Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen we hier dieper op in gaan.
Ik verwacht meer tijd dan 3 maanden nodig te hebben voor het Voel-je-Thuis traject. Wat nu?
Informeer naar de mogelijkheden via het contactformulier.
Nemen we ook pauze tijdens de 3 tot 5 uur durende sessie?
Jazeker! Het hele opruimproces kan als intensief worden ervaren, dus één of meerdere (korte) pauzes zijn zeker op z’n plaats. Het is immers verstandig om goed voor onszelf te blijven zorgen.
Bepalen jullie welke spullen weg gedaan worden?
Nee, jij bepaalt zelf welke spullen je houdt en welke dus weggooid, gedoneerd of verkocht worden. Wij ondersteunen alleen bij het besluitvormingsproces, maar het uiteindelijke besluit maak je zelf.
Hoe weet ik welke opbergbakken ik nodig heb?
Dit bekijken we samen na de opruimfase. Wij zullen je tips geven m.b.t. vorm, materiaal en afmetingen.
De kosten voor nieuwe of extra opbergbakken/bakjes zijn voor de klant zelf.
Mocht je het aankoopproces van de bakken willen uitbesteden, dan kunnen wij dat voor je doen. Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.
Brengen jullie mijn spullen naar de kringloop?
Nee, de klant is zelf verantwoordelijk voor het wegbrengen van zijn of haar spullen naar kringloop, milieustraat etc.
Wij adviseren om dit tijdens het Voel je Thuis traject te doen of uiterlijk binnen een week na afronding van het traject.
Ik ben bang om terug te vallen. Hoe zorg ik voor een duurzaam resultaat?
Verschillende elementen spelen hierbij een rol, waaronder commitment, bewustzijn en nieuwe gewoontes.
We nemen hier de tijd voor gedurende de laatste fase van het Voel-je-Thuis traject. Tevens is dit een topic waar tijdens de follow-ups over gesproken wordt.
Kan ik het Voel-je-Thuis traject ook in termijnen betalen?
Dat kan!
Het is mogelijk om in twee, drie of vier termijnen te betalen. De laatste termijnbetaling dient vòòr de eerste thuissessie te zijn voldaan.
Bij het doen van de eerste betaling, sluit je een koopovereenkomst en dienen de resterende betalingen voor de gestelde termijn te worden voldaan. Reeds betaalde termijnbedragen worden niet terugbetaald.
Nieuwsbrief
Wil jij twee tot zes keer per jaar digitale post van ons ontvangen?
Hierbij kun je denken aan: ontwikkelingen binnen HOMY, mededelingen van het huis, prijswijzigingen, oproep of enquêtes, een nieuwe blog en leuke nieuwtjes.
Meld je dan hier aan voor onze post op jouw digitale deurmat!
HOMY
Debbie Hoogeveen, MSc
KvK-nummer: 86290436
BTW- nummer: NL004227181B08
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Cookieverklaring
Volg jij ons al?