In de reeks ‘Waarde(n)vol leven’ schrijf ik over hoe ik zoveel mogelijk vanuit mijn waarden leef. Door mijn keuzes zo veel mogelijk te baseren op mijn waarden, ervaar ik meer voldoening en geluk. Het biedt me een soort anker, een houvast. Zo veel mogelijk betekent niet perfect, noch 100%. Het leven is niet zwart-wit en natuurlijk maak ik ook uitzonderingen.
In dit deel focus ik me op een product dat ik regelmatig gebruik in de keuken: een percolator. De percolator staat voor mij voor: kwaliteit, ambacht, puur en duurzaamheid.
Percolator, zo’n ding waar je twee gaatjes mee kunt maken in papier?
Heel eerlijk: een paar jaar geleden wist ik nog niet precies wat een percolator was. Ik had ze wel eens gezien, maar had naam en visuele verschijning nog niet aan elkaar gekoppeld. Totdat ik ging oppassen op de kat van een goede vriendin en ik “noodgedwongen” in contact kwam met dit product. Vervolgens verscheen er nog een oppashuis op mijn pad waar een percolator werd gebruikt (heel fijn, inmiddels wist ik hoe het werkte!) en zo ontstond het idee om er zelf ook één aan te schaffen.
Aangezien een goede cappuccino voor mij heel belangrijk is en niet elk oppashuis een koffiezetapparaat heeft dat voldoet aan mijn wensen, heb ik het heft in eigen handen genomen en de Moka Express van Bialetti* aangeschaft! Bijkomende reden: elke keer koffie drinken in koffietentjes (my favorite activity!) is heel tof, maar minder fijn voor mijn portemonnee.
Met de percolator maak ik super snel een sterke espresso, waar ik vervolgens melkschuim aan toevoeg voor een heerlijke cappuccino!
Bialetti is één van de meest bekende merken op het gebied van espressomakers. De firma Bialetti werd opgericht in 1918, maar de echte doorbraak voor Bialetti kwam in 1933 toen zij de aluminium espressomaker Moka Express introduceerden. Nog altijd is de Moka Express het best verkopende model in het Bialetti programma.
Mijn percolator van Bialetti is mijn eerste percolator ooit, dus ik heb eerlijk gezegd geen vergelijkingsmateriaal. Met de percolator maak ik super snel een sterke espresso, waar ik vervolgens melkschuim aan toevoeg voor een heerlijke cappuccino! Ik gebruik altijd biologische en fair trade snelfiltermaling of koffie speciaal voor percolators. Je zet de percolator op het gasfornuis en binnen 5-8 minuten begint hij te borrelen; dat is het teken om het gas uit te zetten. Mijn percolator van Bialetti is handig in gebruik en heel makkelijk schoon te maken; even uitspoelen onder de kraan, laten drogen en klaar!
Een percolator is trouwens ook ideaal voor op reis of de camping! Licht gewicht, onderdelen zijn uit elkaar te halen en super snel koffie! Bijkomend voordeel van een percolator: het is veel duurzamer dan een Nespresso-apparaat of ander bonenapparaat. Zo hoef je geen koffiecupjes te gebruiken en is er geen apparaat dat telkens opgestart (= elektriciteit) en doorgespoeld (=water) moet worden. Daarbij moet ik wel zeggen dat een percolator natuurlijk ook afgespoeld moet worden en gas of elektriciteit nodig heeft. Denk jij ook dat een percolator minder water en energie verbruikt per kopje koffie, of ben ik de enige die dat denkt? Haha!
Als je gaat voor gemak en snelheid, dan past een percolator wellicht minder goed bij je. Aan de andere kant zijn ‘snelheid en gemak’ ook maar relatieve begrippen
Nadelen: misschien is de percolator minder geschikt als je voor meer dan vier mensen koffie wilt zetten. Kan wel, maar dat moet je het apparaat opnieuw klaarmaken (wat op zich niet meer werk is dan een oldkool koffiefilterapparaat. Je kunt er geen grote pot koffie mee zetten, als dat jouw wens zou zijn. Wanneer ik klaar ben voor mijn tweede cappuccino, is de koffie in de percolator inmiddels afgekoeld. Voor mij geen probleem, omdat ik er toch warme melk bij doe. Je kunt natuurlijk de warme koffie die over is ook in een thermoskan doen! Daarnaast is mijn variant helaas niet te gebruiken op inductie. Oeps! Dat is wel een dingetje nu steeds meer huizen zijn overgestapt van gas naar inductie. Er zijn overigens percolators die hier wel geschikt voor zijn: deze van Bialetti bijvoorbeeld.
Als je gaat voor gemak en snelheid, dan past een percolator wellicht minder goed bij je. Aan de andere kant zijn ‘snelheid en gemak’ ook maar relatieve begrippen. Wil je bijdragen aan duurzaamheid, kwalitatief goede espresso drinken en drink je vaak koffie alleen of met een paar mensen? Haal je plezier uit het proces van koffie zetten? Dan zou een percolator geschikt voor jou kunnen zijn!
Gebruik jij een percolator? Benieuwd naar jouw ervaringen!
Wil je meer info of een kennismakingsgesprek plannen?
Ga voor Oppashuis naar: https://homyhomesitters.com/contact/
En voor Opruimhuis naar: Contact Opruimhuis – Homy
*Dit is een affiliate link.