Duurzaamheid in de huisdierenwereld lijkt een hot topic. We vinden (levens)kwaliteit steeds belangrijker voor onszelf, maar onze huisdieren gunnen we hetzelfde. Tevens is er steeds meer sprake van humanisering als het op dieren aankomt (ik schreef hier een post over op LinkedIn: https://bit.ly/3V92xKO). Enerzijds een super mooie ontwikkeling op bepaalde gebieden, bijvoorbeeld als het gaat om hoogwaardige zorg en duurzame accessoires. Maar deze ontwikkeling heeft mijns inziens ook een kanttekening als het gaat om vegan dierenvoeding.

Zo’n grote dikke worst

Ik heb laatst voor het eerst vers vlees aan een hond gegeven. Ik dacht dat ik letterlijk een stuk vlees in stukken zou moeten hakken. Maar het bleek – gelukkig – een een grote dikke worst te zijn. Gemalen vlees met een plastic velletje er omheen. Mijn hoofd dacht eerst even: iehhhh! Lekker is anders (ik hoef het niet in mijn eigen giecheltje te stoppen), maar de aanblik viel uiteindelijk best mee. Het voelde vooral goed om een eerlijk en puur product aan de hond te geven, in plaats van die bewerkte shit.

Bedrijven maken ondertussen gretig gebruik van de ‘vegan-trend’ bij mensen en vertalen dit naar de huisdierenindustrie. Slim of stupid?

Ik ben geen voorstander van een vegan dieet, ook niet voor dieren

Vegan voeding voor huisdieren. Het moet niet gekker worden.

Ik ben al geen voorstander van een volledig vegan dieet voor mensen (dit is weer een hele andere discussie, waar ik me in deze blogpost niet op zal focussen), maar óók niet voor dieren. Tenzij er misschien sprake is van een bepaalde allergie en het vanwege gezondheidsredenen echt nodig is om vegan voedsel te geven.

Vegan dierenvoeding lijkt me ook niet per sé veel gezonder dan reguliere voeding. Ik heb hier zelf geen uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar op basis van wat ik wél gelezen heb wijzen de meeste pijlen toch naar rauw voedsel (Nieuw onderzoek: Veganistisch hondenvoer en rauwvoer gezonder dan gewoon voer | voerwijzer.com) en Poor journalism by BBC over vegan pet food – Vet Help Direct). Het lijkt me daarnaast een goed plan om altijd te checken wie het onderzoek heeft gefinancierd en hoe de gezondheid van de dieren gemeten is; op basis van objectief en kwalitatieve (medische) data of middels rapportages van eigenaren.

Je hebt dus het goedkope bewerkte voedsel enerzijds, en het duurdere (bewerkte) vegan voedsel anderzijds. Want vegan dierenvoer of niet, het is nog steeds een bewerkt product.

Maar bovenal belangrijker: moeten we de natuur niet gewoon leidend laten zijn? Want honden zijn toch geen herbivoren?

Moeder natuur weet raad

Honden hebben vlees nodig. Punt. Hoewel honden kenmerken hebben van carnivoren, zoals hun tanden en korte darmen, zijn ze geëvolueerd naar facultatieve carnivoren. Dit betekent dat ze een vleesrijk dieet nodig hebben, maar ook plantaardige voeding kunnen verteren. Het verteringsproces van honden is geoptimaliseerd voor vlees, maar hun aanpassing aan plantaardig voedsel maakt hen flexibel in hun dieet (Bron: Voedingskeuze voor Honden: Carnivoor of Omnivoor? | Keetjes). Katten zijn zelfs strikte carnivoren (licg.nl – Voeding van uw kat – Meer over voeding).

Moeten we de natuur niet gewoon leidend laten zijn? Honden zijn toch geen herbivoren?

De mens is de afgelopen decennia steeds verder van de natuur af komen te staan. Ons gevoel van ‘afgescheiden zijn van de natuur’, is tevens zichtbaar geworden in het voedsel dat we onze dieren geven. Want net als ons eigen lichaam, worden ook onze huisdieren volgepropt met bewerkt voedsel. In veel gevallen goedkoop en bewerkt, en in andere gevallen duurder bewerkt vegan voedsel.

Ik geef mijn dier vegan dierenvoeding! Ons ego wil maar al te graag denken dat we goed bezig zijn. Maar helpen we de aarde hier écht mee? Ik vraag me af wat minder impact heeft op de aarde: het verpakken van rauw voedsel (restanten van het vlees voor mensen?) of de blikjes met groenten. Ik gok de eerste.

Laten we onze eigen behoeftes of leefstijl niet te veel projecteren op onze huisdieren en onze keuzes baseren op hoe moeder Natuur het bedoeld heeft. Uiteindelijk is dat de meest gezonde optie. Toch?

Welke voeding geef jij je huisdier?

Wil je meer info of een kennismakingsgesprek plannen?

Ga voor Oppashuis naar: https://homyhomesitters.com/contact/

En voor Opruimhuis naar: Contact Opruimhuis – Homy